Aardgasvrij
Warmtetransitie
Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Dit volgt uit afspraken in het Klimaatakkoord. In 2050 moeten we op een andere manier zorgen voor ons warm water en voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Ook wordt er dan niet meer gekookt op aardgas. Deze grote verandering noemen wij de warmtetransitie.
De gemeente Voorne aan Zee heeft ideeën over hoe we de warmtetransitie kunnen bereiken. We gaan niet van vandaag of morgen van het aardgas af. Daar nemen we de tijd voor en het gaat stap voor stap. In de vastgestelde ‘Warmtetransitievisie Voorne-Putten’ beschrijven de gemeenten op Voorne-Putten hoe we dit gaan doen. In 2026 moet de gemeente een Warmteprogramma vaststellen waarin per wijk wordt beschreven wat de nieuwe warmtebron wordt en wanneer daarvoor de werkzaamheden beginnen. Een participatietraject, waarbij inwoners mogen meedenken, hoort hier ook bij.
In delen van de gemeente Voorne aan Zee kan aardwarmte een goed alternatief voor aardgas zijn. Er zijn nu al twee aardwarmtebronnen in de gemeente die warmte leveren aan de kassen van tuinders in Tinte en Vierpolders. Misschien komen er in de toekomst meer aardwarmtebronnen. We onderzoeken hoe we woningen en gebouwen kunnen verwarmen met een gezamenlijk aardwarmtenet. Daarnaast kijken we of we restwarmte kunnen gebruiken, bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt bij rioolwaterzuivering of bij processen in het havengebied, (zoals de productie van waterstof uit elektriciteit, opgewekt door windmolens op zee)
De gemeenten op Voorne-Putten werken samen aan een plan voor een warmtestructuur voor het hele eiland. Alle gebouwen en woningen moeten uiteindelijk zonder aardgas, maar dit kan niet allemaal tegelijk. We bedenken samen hoe we dit stap voor stap gaan doen en maken nu slimme keuzes voor de toekomst. Het opzetten van een warmtenet is een grote klus. Niemand mag in de kou komen te staan en het netwerk moet betrouwbaar en betaalbaar zijn. Bovendien zijn er regels vanuit de overheid waar we ons aan moeten houden. Voor elk warmteproject kijken we welke rol de gemeente moet spelen om het goed uit te voeren.
Aardgasvrij in 2050
Vanaf het jaar 2050 moeten we andere warmtebronnen gebruiken voor de verwarming van gebouwen en ons warm water. Sommige inwoners kiezen voor een eigen, individueel systeem, zoals een warmtepomp, hybride-systeem, zonneboiler of elektrische (vloer)verwarming. Dit kan het elektriciteitsnet zwaar belasten. Vaak is een gezamenlijk warmtenet een betere en goedkopere optie. Hierbij wordt een netwerk van leidingen aangelegd tussen meerdere woningen. Dit netwerk krijgt warmte van verschillende bronnen, zodat er altijd genoeg warmte is. Bewoners kunnen nog steeds zelf de temperatuur in hun huis instellen. Bij de keuze voor een eigen (individueel) systeem of aansluiting op een warmtenet zijn er veel dingen om over na te denken. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Milieucentraal.
Wat is aardwarmte?
Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, gebruikt warmte uit de diepe bodem. Warm water wordt opgepompt van minstens 500 meter diep en dit water wordt gebruikt om leidingwater te verwarmen. Het warme leidingwater verwarmt vervolgens ruimtes, zoals in een huis. Hiervoor is een warmtenetwerk (stadsverwarming) nodig. Andere bronnen kunnen ook warmte aan dit netwerk leveren, zoals biomassa, restwarmte en warmtepompen. Het afgekoelde water wordt weer terug in de grond gepompt. Later kan het opnieuw worden gebruikt wanneer de aarde het water weer heeft opgewarmd.
Meer weten over aardwarmte, lees dan verder op de website van de Rijksoverheid.