Ecologie en biodiversiteit – Wat doen wij?
Ecologisch beheer
We willen graag dat het groen in de gemeente er verzorgt uitziet. Daarnaast proberen we er zoveel mogelijk voor te zorgen dat het groen in de gemeente ook geschikt is als leefomgeving voor planten en dieren. Op steeds meer plekken past de gemeente daarom ecologisch beheer toe. Dit doen we door bijvoorbeeld minder vaak te maaien en het gemaaide gras op te ruimen. Hierdoor ontstaat een kruidenrijk en bloemrijk grasveld. De nectar en het stuifmeel van de bloemen vormen voedsel voor bijen en vlinders en de kruiden die er groeien vormen leefgebied voor veel insecten maar bijvoorbeeld ook voor egels en andere kleine zoogdieren.
Bij het ecologisch beheer houden we als gemeente rekening met de andere functies die een gebied heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld langs de Struytse Zeedijk ook plaatsen waar het gras kort gemaaid blijft, zodat daar mensen kunnen picknicken of kunnen wandelen. Langs de (fiets)paden blijft een strook gras kort gemaaid voor de verkeersveiligheid. Dit voorkomt ook dat er vuil en afval blijft liggen.
Voorne aan Zee Zoemt
Nederland Zoemt is een project waarin IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu samenwerken, met als doel om wilde bijen genoeg voedsel en nestgelegenheid te bieden. Vanaf september 2018 is de voormalige gemeente Hellevoetsluis officieel een bijvriendelijke gemeente en sinds 2020 is voormalige gemeente Westvoorne een bijvriendelijke gemeente. Wij zetten dit binnen gemeente Voorne aan Zee voort en doen veel om de wilde bijen te helpen. We geven ze woonruimte en zorgen voor eten en nestelvoorzieningen. Om de titel ‘bijvriendelijke gemeente’ te houden, doen we het volgende:
- we zorgen voor een groot oppervlakte ecologisch beheer;
- we planten zoveel mogelijk bomen en struiken aan die voedsel bieden voor bijen;
- we gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen meer;
- we hebben we een mooi bijenhotel geplaatst op de rotonde in de Nieuweweg;
- we hebben op verschillende plekken nesteldijkjes aangelegd en bijenhotels geplaatst.